Меню
Остання редакція: 21 березеня 2024

Засідання круглого столу на тему: «Сезонний догляд за садом»

     21 березня 2024 року в Уманському національному університеті садівництва на кафедрі садово-паркового господарства відбулося засідання круглого столу на тему: «Сезонний догляд за садом». Модератором заходу стала завідувач кафедри садово-паркового господарства, к. с-г н., доцент Юлія ВЕЛИЧКО.

     Сьогодні, у зв’язку з глобальною зміною клімату, в умовах зниження природного імунітету рослин і постійного стресу, викликаного впливом людини й мінливим кліматом, неможливо досягти високої продуктивності саду без постійного догляду. Робота над об’єктом озеленення після висадки всіх рослин не закінчується. Сад постійно росте і змінюється. Щоб ландшафт з року в рік був доглянутим та мав естетичний вигляд, необхідно організувати правильний догляд за територією. Саме тому на засіданні круглого столу відбулося обговорення плану агротехнічних заходів, що визначає їх види, а також сучасну трансформацію галузі садово-паркового мистецтва за темами:

     1. «Весняний догляд за лавандою, омолодження кущів», доповідач, Ю.А. Величко, к. с-г н., доцент;

     2. «Морфологічні та біологічні особливості інтродукованих сортів тюльпана та сезонний догляд за ними», доповідач, Л.В. Калюжна, аспірантка;

     3. «Використання елементів весняної та літньої обрізки в регулюванні росту рослин» доповідач, О.О. Заморський  к. с.-г. н., доцент;

     4. «Аналіз сучасного стану обʼєкту озеленення», доповідач, М.Ю. Осіпов,  к. с.-г. н., доцент;

     5. «Стан паркових насаджень м. Умані», доповідач, І.М. Пушка, к. с.-г. н., доцент.

     На захід був запрошений гість – голова Відокремленого підрозділу УЕА «Зелений світ» Уманської міської філії УЕА «Зелений світ» Олександр БАЛАБАК. У своєму виступі він  наголосив на тому, що асоціація підіймає проблеми становлення і вдосконалення роботи інституту громадських екологічних інспекторів, так як питання щодо їх взаємодії з державними органами виконавчої влади з метою підвищення рівня екологічної безпеки та поліпшення природоохоронної роботи є актуальними в порядку денному діяльності екологічної громадськості.

     Загальне враження від круглого столу, яке студенти та викладачі висловили, було, що він був цікавим і продуктивним. Тому прийнято рішення продовжити спілкування в такому форматі.