Меню
Остання редакція: 05 січня 2021

Оранжереї Уманського НУС: спадок 200 літньої давнини

   Оранжереї Уманського НУС мають більш як 200-річну історію та є потужною навчально-науковою базою для підготовки фахівців садово-паркового та лісового господарства на факультеті лісового і садово-паркового господарства.

   Історія Уманського національного університету садівництва розпочалася ще в ХІХ сторіччі, з утворенням Головного училища садівництва, яке було переведено із Одеси в Умань у 1844 році.

   Нині, у ВУЗі функціонує Навчально-дослідний теплично-оранжерейний комплекс кафедри садово-паркового господарства.

   Оранжереї були побудовані в 1796–1805 роках, графом Потоцьким, в той же час, коли будувалась «Софіївка» та призначалися для вирощування екзотичних рослин: ананасів, інжиру, лимонів і апельсинів.

   І сьогодні в наших оранжереях і теплицях вирощуються цитрусові та субтропічні культури, зібрані з різних куточків світу. Старожилами теплиць є сагові пальми, яким вже понад 200 років. Ці рослини вважаються строго дводомними, тобто кожна окрема рослина може бути лише чоловічої або лише жіночої статі. Та в 70-х роках трапилася дивовижна історія, коли одна з рослин сагової пальми, що зростають в теплиці, за певних умов, змінила свою стать із чоловічої на жіночу. Такі випадки у світі рослин трапляються вкрай рідко. І сьогодні ми можемо споглядати ці чудові рослини, які є родзинкою наших оранжерей.

   Студенти та співробітники університету, гості завжди можуть відвідати оранжереї з навчальною чи пізнавальною метою, насолодитися цвітінням рослин у весняний період, пишною розкішшю зеленого пологу.

   Варто згадати про лимонарій, де зібрана колекція цитрусових рослин. У весняний період уся оранжерея заповнена витонченим, ніжним ароматом від квітів, якими рясно вкриті дерева, а їм на зміну, щороку, з’являються запашні плоди. Працівники оранжерейно-тепличного комплексу займаються розмноженням цих чудових рослин, для того, що б кожен хто бажає, міг придбати та вирощувати лимони в своїй домівці. В університеті також можна придбати й інші екзотичні рослин, розмножені та вирощені в наших оранжереях; розсаду квітів; саджанці декоративних рослин для відкритого ґрунту.

   Кожен студент, який бажає ближче познайомитись з процесами розмноження та вирощування декоративних рослин, може долучитись до цієї цікавої роботи та отримати знання, пізнати тонкощі та секрети вирощування екзотичних рослин на факультеті лісового і садово-паркового господарства.

Завідувач кафедри садово-паркового господарства Юлія Величко