Меню
Остання редакція: 26 листопада 2015

Науковий семінар «Ланцький Юлій Робертович – головний садівничий царициного саду»

          На кафедрі садово-паркового господарства відбувся науковий семінар –«Ланцький Юлій Робертович – головний садівничий царициного саду», присвячений 155 річниці від дня народження Юлія Робертовича Ланцького. Захід було проведено викладачами кафедри садово-паркового господарства спільно із бібліотекарями Наукової бібліотеки Уманського НУС.

          Привітав учасників і побажав плідної праці завідувач кафедри садово-паркового господарства професор Валентин Поліщук.

          Провідний бібліотекар Наталія Михайлова ознайомила присутніх із науковими працями головного садівничого Царициного саду Ю.Р. Ланцьким, які були написані в Умані. Доповідач наголосила, що Юлій Робертович у своїх працях часто посилався на досвід набутий ним та його учнями при виконанні робіт у Царициному саду, оранжереях та теплицях Уманського училища змлеробства і садівництва. У 1897 році на Київській сільськогосподарській виставці за високі досягнення в науковій, навчальній та агрономічній діяльності Уманське училище садівництва було нагороджено чотирма золотими і однією срібною медаллю. А от головний садівник парку «Софіївка» Ю.Р. Ланський окремо отримав Велику срібну медаль. 

оболю

          У свою чергу студентка 41-сп Марія Михайлова виступила із ґрунтовною доповіддю про життя та творчість Ю.Р. Ланцького в стінах Уманського училища землеробства і садівництва.

          З доповіддю «Агротехнологічні особливості розмноження декоративних рослин» виступила доцент кафедри садово-паркового господарства Тетяна Мамчур.

          Доцент кафедри лісового господарства Володимир Вітенко у своїй доповіді «Використання шовковиці білої (Morus AlbaPendula) в озелененні населених місць» розповів про характерні особливості рослини, посадку та догляд.

          Старший викладач кафедри садово-паркового господарства Михайло Осіпов ознайомив присутніх із особливостями підбору декоративних рослин для озеленення садово-паркових об’єктів.

          Змістовними та цікавими були доповіді студентів факультету лісового і садово-паркового господарства:

-                   «Використання золотого перетину в садово-парковому мистецтві» – студентка 51-сп Анна Кишинська;

-                   «Біологічні особливості та використання хвойних рослин в озелененні» – студентка 52-спм Ольга Дубін;

-                   «Досвід проходження виробничої практики в сучасних ландшафтних організаціях» – студентка 61-спм Катерина Чернега.

          Усі доповіді мали жваву дискусію, в якій взяли участь і доповідачі і присутні. Науковий семінар – додатковий стимул для наукової та методичної роботи, нагода розглянути наукові досягнення під іншим кутом. Дякуємо всім учасникам семінару і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.

Михайло Осіпов, кандидат сільськогосподарських наук,

старший викладач кафедри садово-паркового господарства

Фото Олега Черноусько