Меню
Остання редакція: 17 червня 2016

Науковий гербарій Уманського національного університету садівництва

17 червня 2016 р. відбулася зустріч з учнями 8-9 класу Уманської міської гімназії №2 у гербарній кімнаті, де вони ознайомилися з історією створення, сьогодення та умовами зберігання гербарних зразків рослин.

Науковий гербарій УНУС є унікальним зібранням гербаризованих зразків, фонди якого представляють світове фіторізноманіття. Його формування відбулося шляхом збору рослин під час здійснення наукових експедицій, обміну між гербарними установами, відбулось поновлення шляхом дарунків любителів природознавства, студентами під час вивчення навчальних курсів з ботаніки, дендрології, лісівництва й ін.

Фонди наукового гербарію УНУС є основою науково-інформаційної бази університету для фундаментальних і прикладних досліджень, як викладачів так і аспірантів, студентів.

18 січня 2016 р. гербарій УНУС зареєстровано у міжнародній базі Index Herbariorum (New York) та присвоєно індетифікатор (акронім) (UM).

 

Учні також ознайомилися з умовами зберігання гербарію. Доцент кафедри садово-паркового господарства Тетяна Мамчур розповіла, що кімната оснащена за всіма вимогами: вентиляційна система, зручні шафи для розташування гербарних зразків, термометр для визначення температурного режиму, гігрометр для вимірювання вологості повітря, морозильна камера для проморожування гербарних зразків та проведення боротьби зі шкідниками.

 

          Куратор гербарію, доцент Тетяна Василівна Мамчур розповіла історію створення, сьогодення та його діяльність.

          Вона зазначила, що до складу Наукового гербарію УНУС входить близько 28 000 г.з. та розділено на такі частини: історичний – 4829 г.з., науковий – 5435 г.з., навчальний – 17 448 г.з. Також учнів було ознайомлено з історичною колекцією до складу якої входять:

-         ексикати Herbarium Flora Rossicae. (1840–1907 рр., 1911 г.з.) гербарні зразки колекцій зібрані відомими російськими та українськими ботаніки на території тодішньої Російської імперії (Центральна Європейська частина, Кавказ, Сибір, Туркестан, Манжурія (Монголія), Україна, Крим, Фінляндія, Латвія, Литва, Естонія, Білорусія, Азербайжан, Арменія) і потрапили до фонду під час обміну з Імперським Сант-Петербурзьким Садом для учнів училища з вивчення курсу ботаніка;

-         гербарій відомого німецького міколога, ліхенолога Людвига Гоболда Рабенгорста для вивчення грибкових захворювань рослинності;

-        Hb. medic. Hipp. В. М. Czerniaew (1860-1864 рр., 28 г.з.) – відомий ботанік, лікар професор Харківського університету;

-        гербарій Уральського товариства любителів природознавства (колектор М. О. Нікітін (1892-1915 рр., 439 г.з.), любитель-дослідник природи;

-        гербарій учнів Уманського училища землеробства і садівництва (1843-1913 рр., 2479 г.з.), зокрема Й.К. Пачоського (1881-1886 рр., 389 г.з.) – відомого ботаніка і натураліста трьох країн: України, Росії та Польщі;

-        дендрологічний гербарій учнів училища (1895-1913 рр., 1700 г.з.), де збори рослин відбулися під час проходження навчальної практики в Нікітському ботанічному саду (Крим) та Царициному саду (нині НДП «Софіївка» НАН України), що відмічено на етикетках.

 

          А також з колекція наукового гербарію викладачів кафедри ботаніки: І. І. Білоус (125 г.з.), О. С. Бондар (142), В. С. Горячова (57), Н. І. Кутова (169), В. А. Гаврилюк (153) та ін., яку зібрано під час викладання дисципліни ботаніка та проведення наукових досліджень.

         

          Ознайомилися учні також з колекцією навчального гербарію, до складу якого входять: демонстраційний гербарій (російською та німецькою мовами) для навчального процесу з опанування дисципліни ботаніка; гербарій студентів УНУС (1928-2015 рр., 14405 г.з.), гербарій Чернівецького державного університету (25 г.з.), гербарій Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини (622 г.з.).

 

          Науковий гербарій УНУС продовжує свою роботу і нині: студенти агрономічного факультету досліджують рудеральну та синантропну рослинність Уманщини; факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин – рідкісні, лікарські, ефірно-олійні, декоративні та ін. групи корисних рослин; факультету лісового і садово-паркового господарства вивчають декоративні садові та лісові культури та оранжерейні зразки.

 

Адміністрація наукового гербарію УНУС запрошує до співпраці усіх бажаючих поповнити гербарний фонд фіторізноманіттям та запрошує до подальших зустрічей з усіма бажаючими.

Матеріали