Меню
Остання редакція: 25 травня 2017

Історичними стежинами Черкащини

На Черкащині у межах Тальнівського району зосереджено важливий та цікавий культурний заповідник «Трипільська культура». Нині тут відтворено важливий історичний центр епохи енеоліту. Вважається, що племена Трипілля за своїми соціально-економічними показниками досягали рівня передових ранніх цивілізацій Близького Сходу та Єгипту, а їх культурні пам’ятки й нині є загадками для сучасних археологів та культурологів.

Трипільське поселення-гігант, на базі якого в 2003 р створено Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура», знаходиться між селами Легедзине і Тальнянки. Існувало в IV-ІІІ тис. до н.е. Його площа становить близько 450 га. Це було найбільше відоме поселення людей того часу, де проживало до 15 тис. чоловік.

Нині до складу заповідника входять 11 городищ у межах Тальнівського, Уманського та Звенигородського районів. У с. Легедзине створено музей поселень-гігантів, де представлено трипільську кераміку та інші знахідки. Триває створення скансену (музею під відкритим небом), де відвідувачі зможуть пожити в реконструйованих трипільських оселях і взяти участь в археологічних розкопках.

З метою ознайомлення із культурою, звичаями та побутом трипільців 22 травня 2017 р. студенти І курсу факультету лісового та садово-паркового господарства (11-сп та 11-лг групи) на чолі з організаторами екскурсії – Майєю Костюк (викладачем історії кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін), Тетяною Мамчур (куратором 11-сп групи) та Оксаною Свистун (завідувачем історичного музею Уманського НУС) відвідали музей поселень-гігантів трипільської культури.

У мандрівці до далекого минулого гідом виступив директор історико-культурного центру – Владислав Чабанюк. Він не лише познайомив з історичною та культурною спадщиною давнього народу, а й запросив взяти участь у щорічних музейних святах – «Толоці» та «Купайло в Легедзиному», на яких можна буде цілком зануритись у побут трипільців. Показані знаряддя праці, побутові речі, керамічні вироби зі своєрідними трипільськими розписами та орнаментом викликали захоплення своєю високою якістю та вишуканістю форм.

Наприкінці екскурсії студенти переглянули короткометражний фільм про Трипільську культуру – «Атлантида на берегах Днепра». Також директор історико-культурного центру презентував трейлер до свого фільму «Чорний козак», вихід якого заплановано на початок вересня 2017 року. Студентів та науковців гостинно запрошено на прем’єру фільму.

Присутні отримали незабутнє враження та вдячні організаторам заходу. Студенти ознайомилися з однією з найяскравіших сторінок історії Черкаського краю. Після відвідин заповідника можна з впевненістю сказати, що трипільці стали пращурами українців, можливо, саме вони передали нам любов та повагу до рідної землі. Будемо сподіватися, що зможемо передати цю любов своїм нащадкам!

 

Олександр Поліщук, Кравець Марія, Вікторія Скорохід – студенти 11-сп групи;

Анастасія Кєн, Неля Іщук – студенти 11-лг групи.