Меню
Остання редакція: 16 березеня 2017

Засідання студентського наукового гуртка на тему «Операція первоцвіт 2017»

       На кафедрі садово-паркового господарства відбулось планове засідання студентського наукового гуртка, де були присутні студенти усіх курсів факультету та викладачі кафедри садово-паркового господарства. З цікавою доповіддю виступила Куземко Анна Аркадіївна, провідний науковий співробітник НДП «Софіївка» НАН України, доктор біологічних наук, заступник національного екологічного центру України на тему «Операція первоцвіт 2017».

       Вона зазначила, що Операція «Первоцвіт» — масова всеукраїнська екологічна акція державних природоохоронних та правоохоронних органів та екологічних громадських організацій, яка поводиться щорічно в Україні в лютому-квітні з метою припинення незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин.

         Первоцвіти — екологічна група рослин. Характерною особливістю первоцвітів є те, що у них розпускаються квіти ще до появи листя на деревах. До первоцвітів відносяться: підсніжники, проліски, ряст, конвалія, первоцвіт, шафран та інші рослини.

         Анна Андріївна наголосила, що більшість первоцвітів занесено до Червоної книги України та потребують охорони. Але кожної весни спостерігається масове збирання цих рослин і як наслідок, це призводить до зменшення видового різноманіття.

         Законодавством України передбачено штрафи за несанкціоноване збирання та продаж червонокнижних рослин. Купуючи на перехрестях, ринках, автодорогах рідкісні рослини ми стаємо учасниками злочину та спонукаємо до винищення цінних рослин.

         Тому бережне ставлення до первоцвітів сприятиме збереженню природних багатств України.