Меню
Остання редакція: 30 листопада 2016

Круглий стіл на тему: «Гербарій ботаніків УНУС(UM) та їх наукові дослідження» (присвячений 95-річчю створенню кафедри ботаніки)

     25 листопада 2016 р. у науковому гербарії Уманського НУС (км. №7) Наукової бібліотеки відбувся круглий стіл на тему: «Гербарій ботаніків УНУС та їх наукові дослідження» (присвячений 95-річчю створенню кафедри ботаніки).

     До роботи круглого столу долучилися викладачі кафедри садово-паркового господарства, а саме: доценти Маргарита Парубок, Людмила Варлащенко, Тетяна Мамчур, Михайло Осіпов, Оксана Свистун та науковці з інших установ — Галина Чорна, к.б.н., доцент кафедри біології та методики її викладання УДПУ ім. Павла Тичини, куратор гербарію (UPU); Анна Куземко, д.б.н. та Інна Діденко, к.б.н. з НДП «Софіївка» НАНУ, куратор гербарію (SOF); Ольга Безроднова, к.б.н., доцент кафедри ботаніки ХНУ ім. В.Г. Каразіна, гості та студенти факультету. 

     Зі вступним словом виступив начальник науково-дослідної частини, зав. кафедри садово-паркового господарства, д.с.-г.н., професор Валентин Поліщук.

     Декан факультету лісового і садово-паркового господарства к.с.-г.н., доцент Роман Яковенко побажав всім плідної праці.

     Ст. викладач Оксана Свистун ознайомила всіх присутніх з історією створення кафедри ботаніки, її реорганізацією та сьогоденням.

     Серед запрошених гостей були діти, онуки та правнуки викладачів кафедри ботаніки: Наталія Вакар, Надія та Микола Данилевські. Вони з ніжністю та теплом розповідали про своїх батьків-викладачів, їх людяність на роботі та турботу і любов вдома.

Дочка Ольги Матвіївни Данилевської – Надія

Син Ольги Матвіївни Данилевської – Микола

Дочка Тетяни Борисівни Вакар – Наталія.

     Серед присутніх були і колишні студенти УСГІ: Василь Новак, Віктор Сигида, Наталія Андрієнко. Так, Василь Новак розповів про свого наставника Валентина Федоровича Ніколаєва, Віктор Сигида – про кафедру та її діяльність, а Наталія Андрієнко — про вивчення курсу ботаніка та збір гербарію під час навчання у Тетяни Борисівни Вакар.

Наталія Андрієнко випускниця УСГІ 1973 р.

Віктор Сигида випусник УСГІ 1960 р.

Василь Новак випускник УСГІ

     Про свою плідну роботу на кафедрі ботаніки та її колектив розповіла Тамара Кравець.

     Маргарита Парубок ознайомила з історією та роботою ботанічного розсадника кафедри; Тетяна Мамчур – роботою наукового гербарію УНУС (UM), Людмила Варлащенко – роботою теплично-оранжерейного комплексу, а Наталія Михайлова представила огляд наукових праць якими користувались при викладанні дисципліни ботаніка ще у Головному училищі садівництва.

     Робота круглого столу була цікавою, емоційною та повчальною. Присутні поринули в роки історії, обмінялися спогадами. Виникла думка, що відлік існування кафедри потрібно вести від заснування Головного училища садівництва, оскільки ботаніка була основним предметом, який вивчався протягом перших трьох років.

     Досягнення кафедри ботаніки в її історичному аспекті та в поєднанні з сьогоденням Тетяна Мамчур, Маргарита Парубок і Оксана Свистун висвітлили у колективній монографії, яку презентували на даному заході.

Тетяна Мамчур,

доцент кафедри садово-паркового господарства,

 куратор гербарію УНУС