Меню
Остання редакція: 24 травня 2017

Колекційний ботанічний розсадник Уманського НУС як база підготовки фахівців-аграріїв

У 1936 році було закладено колекційний ботанічний розсадник Уманського НУС завідувачем кафедри ботаніки і фізіології рослин, доцентом І.І. Білоусом та асистентом В.С. Горячовою.

У колекційному ботанічному розсаднику кафедри садово-паркового господарства культивується більше 500 видів рослин, що належать до 45 родин.

Розсадник поділено на відділи: лікарських рослин, систематичний, багаторічних декоративних рослин та ділянка для проведення наукових досліджень аспірантами кафедри садово-паркового господарства. Загальна площа розсадника складає 1 га.

Колекційний ботанічний розсадник дає можливість знайомитися з рослинами інших регіонів нашої країни, інших країн і континентів світу.

Серед рослин ботанічного розсадника є рідкісні, зникаючі, реліктові деревні рослини, зокрема: Ginkgo biloba L.,Taxus baccata L.,Magnolia kobus Thunb., Staphylea pinnata L., Polygonum sachalinense L., Liriodendron tulipiferum L., Pulsatilla nigricans Storck., Р.grandis Wend., Adonis vernalis L., Rhododendron luteum Sweet., Euonymus nana Bieb., Coronillae legans Panc., Macleaya microcarpa L., Eleutherococcus senticosus L., Exochorda alberti Regel., Hepatica nobilis Mill., Calycanthus occidentalis L., Aristolochia macrophylla L., Buddleja davida L. та багато інших.

Досить цікавою і багатою за видовим складом, на розсаднику, є колекція лікарських рослин. Він є чудовою базою для проведення лабораторних та практичних заняття з дисципліни «Ботаніка», польової та навчальної практика для студентів першого курсу факультетів агрономії, лісового і садово-паркового господарства, а також плодоовочівництва, екології та захисту рослин.

Колекційний ботанічний розсадник кафедри садово-паркового господарства Уманського НУС має надзвичайну наукову цінність і перспективність, яка необхідна для оволодіння майбутньою професійною діяльністю випускників, проведення наукових досліджень викладачами, аспірантами, докторантами та невід’ємною базою з розмноження і розповсюдження інтродукованих видів рослин.